Wat is er aan de hand met mijn lichaam?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je pijn hebt gekregen. Wellicht heb je een bal op je hoofd gekregen, ben je aangereden, heb je een hernia gehad of kreeg je geleidelijk aan steeds meer last van je rug.

Al veel geprobeerd
Misschien ben je al geruime tijd aan het worstelen met (pijn)klachten en word je er zo langzamerhand wanhopig van. Je hebt veel geprobeerd: je leefstijl aangepast, specialisten bezocht, adviezen van je omgeving opgevolgd. En toch heeft het je onvoldoende geholpen. Waar je aanvankelijk dacht ‘ik zit op de goede weg’ word je inmiddels misschien onrustig en onzekerder.

Goede momenten en terugval
Op goede momenten ben je hoopvol en onderneem je best veel, waarna je steevast geconfronteerd wordt met terugval die je soms weer letterlijk stillegt. Het ‘ge-jo-jo’ ontmoedigt behoorlijk. En wellicht heb je het gevoel dat je niet verder komt. Maar wat is het alternatief?

Er is niet altijd een oorzaak
Het is niet vreemd als je een soortgelijk proces meemaakt. De meeste mensen gaan eerst op zoek naar een oorzaak van de pijn, je wilt uiteraard weten wat je hebt. De hoop op een diagnose of onderliggende oorzaak hangt meestal ook samen met het idee dat er (dan pas) wat aan gedaan kan worden. Echter, bij aanhoudende pijn werkt het vaak anders dan bij pijn die net bestaat.

Pijnsignaal is oorspronkelijk bedoeld om je te beschermen
Als pijn nog maar kort bestaat, we noemen dit acute pijn, is lichamelijk onderzoek zeer zinvol. Acute pijn kan samengaan met onderliggend letsel, weefselschade of een lichamelijke aandoening. Deze zogenoemde nociceptieve pijn heeft als het ware een signaalfunctie. De oplossing kan dan liggen in herstel van weefsel, soms ondersteund door medisch ingrijpen. Het lichaam is van nature geweldig goed in staat zichzelf te herstellen. De verwachtte hersteltijd van de meeste onderliggende kwetsuren, loopt uiteen van zo’n twee weken tot zes maanden.

Aanhoudende pijn
Als pijn – en soms daarbij behorende klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en overgevoeligheid voor prikkels – langer bestaat dan circa drie maanden dan wordt het ook wel chronische pijn genoemd. Zelf, spreek ik liever van aanhoudende pijn omdat de term chronisch ten onrechte het idee wekt, dat het nooit meer over gaat. Terwijl chronisch simpelweg een tijdscriterium is, dat aangeeft dat de klachten al langer bestaan dan de verwachtte hersteltijd.
Aanhoudende lage rug- of nekpijn (al dan niet na een hernia), fibromyalgie, whiplash gerelateerde klachten, KANS (vroeger: RSI, tenniselleboog), artrose, of pijn en klachten na een hersenschudding, zijn allemaal aandoeningen die gepaard gaan met aanhoudende pijn.

Pijnsysteem in de war
Pijnwetenschappers zijn de laatste jaren anders gaan denken over pijn en oorzaken van aanhoudende pijn. Tegenwoordig weten we dat aanhoudende pijn voor een groot deel van de tijd geproduceerd wordt door een pijnsysteem zèlf dat overgevoelig is geworden. Het blijft maar reageren alsof het lichaam in gevaar is, als een alarmbel die van slag is. Daarom is het belangrijk dat je je verdiept in jouw eigen pijnsysteem en hoe je hier zèlf invloed op kan uitoefenen.

Pijn(verwerking)
Hoe jij denkt over de oorzaak van de pijn, heeft bijvoorbeeld effect op hoe je pijn benadert en wat je wel of niet doet. Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat bij een verkeerde houding je ruggenwervels verschuiven, dan zul je voorzichtiger en minder spontaan bewegen. Niet alleen gespannen bewegen of lichamelijk minder doen, kunnen het pijnsysteem overgevoelig houden, maar bijvoorbeeld ook zorgen, frustraties of gevoelens van hulpeloosheid hebben (een nadelig) effect op pijn(verwerking).

Jouw input is nodig
Het is van belang dat je voor een effectieve aanpak van aanhoudende pijn een ‘shift’ moet maken naar een breder perspectief. Binnen zo’n breder perspectief leer je je op meerdere factoren richten, die jouw pijnsysteem overgevoelig kunnen houden. Baunce helpt je om op een eenvoudige manier te begrijpen hoe jouw pijnsysteem werkt en welke veranderingen jij kan maken voor een positief effect.
Dus weet: jouw pijnsysteem heeft jouw input nodig!

 Hoe ziet de begeleiding er uit?
 Meer weten over pijn?

Pauline Koetsier

Regio Velp / Arnhem

06-81917295

 

 

Neem contact op

6 + 8 =