Of het nou gaat om aanhoudende lage rugpijn, KANS klachten, fibromyalgie of hoofd/nekpijn na ongeval of hoofdtrauma: aanhoudende pijn vraagt om een integrale benadering. En dat is precies wat ik beoog. Ik werk vanuit het biopsychosociale gedachtengoed en vaak trek ik samen op mede pijnbehandelaren (o.a. fysiotherapeuten) in mijn netwerk.
Als psycholoog, cognitief gedragstherapeut en pijnprofessional werk ik in het verlengde van huisartsen, bedrijfsartsen en/of specialisten. Voordat ik als pijncoach in beeld kom, is het belangrijk dat een cliënt somatisch voldoende is onderzocht. Idealiter kan de cliënt zich in de uitkomst van het onderzoek vinden. Vanaf dat moment kan ik (verder) aan de slag met de verwachtingen, ervaringen en emoties bij pijn en de persoonlijke strategieën die iemand zich heeft eigen gemaakt. In het persoonlijke behandelplan is evengoed van belang welke factoren in iemands omgeving (b.v. in werk of gezin) van invloed kunnen zijn en/of er sprake is van bijkomende psychische klachten.
Wacht niet te lang met doorverwijzen, want psychosociale factoren spelen een belangrijke rol in het proces van chronificatie van pijn, de pijnintensiteit en de pijngerelateerde beperkingen.
Begeleiding naar zelfmanagement
Mijn begeleiding is altijd gericht op het vergroten van zelfmanagement, lichamelijke beweging en activering in het algemeen. Wanneer er sprake is van verzuim, vind ik overleg met cliënt en bedrijfsarts wenselijk, om iemand weer grip te laten krijgen over zijn of haar eigen werkvermogen.
In mijn begeleidingstrajecten maak ik gebruik van interventies uit de cognitieve gedragstherapie (zo ook graded activity en graded exposure), uit de acceptance en commitment therapie en de mindfulness. Waar nodig pas ik EMDR toe op enkelvoudig (schok)trauma (bijvoorbeeld bij pijnklachten na een ongeval).